Közel száz nyugdíjast vertek át nyílászárók korszerűsítésével, többségük pécsi

Kolontár Krisztián 2023. 01. 26. 10:50 – 24.hu
Hamarosan vádat emelhetnek annak a bűnbandának a tagjaival szemben, akik közel száz embert vertek át. A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a borsodi banda tagjai az ország több pontján csaltak ki idős emberektől pénzt nyílászáró korszerűsítés ürügyén.
Különböző cégek képviseletében, üzletkötőként eljárva házaltak, amely során elsősorban idős személyeket kerestek fel abból a célból, hogy szerződést kössenek velük a lakásuk nyílászáróinak korszerűsítésére. Mindemellett energetikai tanúsítványt is ígértek áldozataiknak, de volt akiknek a nyílászárók cseréjére is ajánlatot tettek.


A szerződés megkötése után az üzletkötők a helyszínen kitöltöttek egy adatlapot a helyiségekről és a nyílászárókról, majd a felmérési díj gyanánt a vállalkozói díj jelentős részét készpénzben átvették, amelyről még számlát is adtak az ügyfeleknek.
A csalók sok esetben megelégedtek annyi pénzzel, amennyi épp volt otthon, de olyan is előfordult, hogy felajánlották az idős sértetteknek, hogy elviszik őket a bankba, vagy a bankautomatához, hogy pénzhez jussanak.
Még arra is ügyeltek, hogy az általuk használt szerződésben a fogyasztókra vonatkozó lényegi rendelkezések tudatosan, a szinte már olvashatatlan apróbetűs részben szerepeltek. Mint például az is, hogy az általuk elvégzett „helyszíni felmérés” önálló szolgáltatásnak minősül, így annak díja felmondás esetén sem jár vissza.
Áldozataikat tévedésbe ejtették azzal is, hogy energetikai tanúsítványt ígértek nekik, amelyet úgy tüntettek fel, mintha egy hiteles okiratot kapnának, azonban az valójában semmilyen értékkel nem bírt. Amikor pedig az ügyfelek jelezték, hogy szeretnének elállni a szerződéstől, illetve a már kifizetett összeget visszakapni, akkor közölték, hogy a szerződés értelmében nem áll módjukban visszafizetni a pénzt.
Erről több bejelentés is érkezett az ország békéltető testületeihez, akik az eljárásuk során megállapították, hogy a „felmérés” teljesítésével – amely ráadásul szintén értéktelen volt – a fogyasztókat megfosztották az indoklás nélküli elállás jogától, ezáltal pedig törvénybe ütköző, úgynevezett tilos szerződéseket kötöttek, mivel azok jogszabály megkerülésével jöttek létre.
Megállapították továbbá, hogy a fogyasztók szerződéstől való elállása jogszerű volt, a vállalkozásnak a „felmérési díj” gyanánt átvett pénzösszegeket vissza kellett volna térítene. A cégvezető erről határozatot is kapott, azonban ennek ellenére tovább folytatta a tevékenységét más-más gazdasági társaságok neve alatt.
Több mint 12 millió forintos kárt okoztak a csalók a közel száz embernek, akik többsége pécsi. A kár jelentős része végül megtérült. A rendőrség lezárta a nyomozást, így már az ügyészségen van az ügy.